Днес класна стая „Конфуций“ към Филологическия факултет на ЮЗУ „Неофит Рилски“, както и всички почитатели на китайската култура, отбелязаха с тържество идването на новата китайска година.

Тъй като Югозападният университет все още е във ваканция, тържеството беше организирано във виртуална среда, но това не попречи на представянето на богатата програма, предвидена от организаторите.

Тържеството откри деканът на Филологическия факултет – проф. д.ф.н. Магдалена Панайотова. Тя представи идеята за празника и двете преподавателки, които са организирали групите от студенти и ученици, участващи в  програмата: доброволката от Пекинския университет за чужди езици Ли Чън Си и преподавателката по китайски език към Югозападния университет ас. Христина Думбанова. Проф. Панайотова отбеляза, че от есента на 2022 г. университетът провежда безплатно обучение за ученици по китайски език.  

След представянето на лунния китайски календар и традициите, свързани с него, както и на Празника на пролетта, по-известен у нас като китайска Нова година, гостите отговориха на кратка викторина. Програмата продължи с изява на учениците, които се обучават по китайски език в Югозападния университет от месец ноември 2022 г. Те представиха пиесата „Легендата за звяра „Ниен“, която предизвика  силните аплодисменти на зрителите за професионализма и напредъка на младите таланти.

В пиесата участваха Алекс Стоименов и Рая Александрова от VІІ средно училище „Кузман Шапкарев“ , Любомира Иванова, Лилия Жостова и Йоанна Стаматова от Природо-математическа гимназия „Акад. С. Корольов“, Марио Думбанов от Средно училище с изучаване на чужди езици „Св. Климент Охридски“, както и студентът Александър Стаменов от специалност „Връзки с обществеността“ на ЮЗУ „Неофит Рилски“. Зрителите чуха и една от най-обичаните песни за китайската Нова година „Поздравявам те за Новата година“ – отново в изпълнение на новите ученици по китайски език.

Студентките във втори курс, специалност „Педагогика на обучението по български и китайски език“, Виктория Петрова и Памела Иванова, изрецитираха на китайски две поеми, посветени на Празника на пролетта, а Рая Коева – студентка в първи курс, специалност „Педагогика на обучението по български и китайски език“ изпълни песента „Предишни времена“ на китайски език, с което отново предизвика адмирациите на публиката.

Празникът завърши с демонстрация на изкуството дзиенджъ – изкуството за изрязване на хартия – от преподавателката Ли Чън Си. Бяха показани лесни техники за украса, които студентите и учениците могат да направят и богато да украсят своя дом.

Проф. Панайотова и ас. Думбанова поканиха гостите на празненството и през месец февруари, когато Ли Чън Си ще представи традиционното изкуство на китайския танц.

Видео и снимки от събитието може да видите на сайта на класна стая „Конфуций“ – https://conf.swu.bg/index.php/bg/